Winterdieet voor een onberispelijk figuur

Winterdieet voor een onberispelijk figuur

Fitness is een activiteit het hele jaar door, nietwaar? Laten we dus eens kijken hoe we in het koude seizoen kunnen eten om door te gaan met afvallen zonder traditionele ‘winterkilo’s’ te krijgen..

Lichamelijke activiteit en goede voeding zijn voorwaarden om een ​​slank figuur te krijgen. Maar hoe combineer je ze correct, wat eet je voor en vooral na de training? Dit is een normale vraag voor elke afslankgast die graag zijn figuur verbetert door middel van fysieke activiteit. En hoe je aan alle regels moet voldoen als de vorst buiten het raam barst en het lichaam wordt aangetrokken door te calorierijk voedsel?

De onveranderlijke regel van elke training is “vetverbranding in het vuur van koolhydraten”. Zelfs de meest vetverbrandende activiteit (aerobe training – wandelen, schaatsen, traditionele aerobics) wordt eerst uitgevoerd ten koste van koolhydraten (bloedglucose en glycogeen opgeslagen in spieren en lever). Na een tijdje beginnen de spieren energie te ontvangen, ook van vet – en een tijdje “werken” ze aan koolhydraten en vetten. En al vanaf de 20e minuut training werken spieren ten koste van vet. Maar – aandacht! – het is noodzakelijk om het ritme enigszins te veranderen, te versnellen, regelmatig stappen te maken of een heuvel te beklimmen, omdat koolhydraten weer worden opgenomen in het proces om energie te verkrijgen. Het is bijna onmogelijk om alleen aan vetten te werken. Moeder Natuur heeft haar eigen logica, vooral omdat koolhydraten veel toegankelijker zijn.

Het lichaam moet dus tijdens het trainen altijd een bepaalde hoeveelheid koolhydraten hebben. Anders, in plaats van af te vallen, is flauwvallen door een tekort aan glucose zeer waarschijnlijk: de spieren zullen het wegnemen, maar andere organen zullen niet genoeg hebben. Bovendien leidt trainen “op een lege maag” altijd tot te veel eten na de training en dus niet afvallen, maar juist het tegenovergestelde..

Basisregels voor fitnessvoeding:

1. Gedurende 1-1,5 uur voordat u gaat trainen, moet u goed eten. De prioriteit is complexe koolhydraten, die geleidelijk in de bloedbaan terechtkomen en daardoor gedurende de hele sessie koolhydraatvoeding geven. Dit betekent graanbrood, harde pasta, volkoren granen, muesli, gekookte en gebakken aardappelen. Vlees, vis en andere producten die voornamelijk uit proteïne bestaan, zullen niet werken: proteïne wordt zeer lang opgenomen en tegen de tijd van training zal het verteringsproces in volle gang zijn. Ze moeten dus 3-4 uur voor of na de training worden gegeten. Groenten en fruit zijn ook niet de beste keuze: koolhydraten daaruit worden te snel opgenomen en vezels zullen de darmen overbelasten.
2. Als je om de een of andere reden geen tijd had om te eten na 1-1,5 uur training, neem dan een tussendoortje met enkelvoudige koolhydraten – dit kan een sneetje wit brood, druiven, vruchtensap, marmelade of marshmallows zijn. U kunt een sportdrank met koolhydraten gebruiken, zoete thee. Ze zijn natuurlijk gevaarlijk voor de figuur, omdat ze snel worden opgenomen. Maar als ze 15-20 minuten voor de les binnenkomen, hebben ze simpelweg geen tijd om in vet te worden gestort – werkende spieren zullen ze uit hun bloed halen. Maar let op: het deel moet microscopisch klein zijn.
3. Na de training is het noodzakelijk om de geconsumeerde koolhydraten gedeeltelijk aan te vullen en de spieren te belasten met proteïne, ten koste waarvan ze worden hersteld. Anders verdwijnt de vermoeidheid pas in de volgende les. Dus mager vlees, vis, zuivelproducten, groenten en caloriearm fruit zijn welkom! En een minimum aan vet, omdat de onderhuidse reserves na de training blijven ontbinden.

Als het buiten het raam ijzig is

Het koude seizoen past zijn eigen aanpassingen aan deze eenvoudige en begrijpelijke regels aan. De late herfst en winter lokken immers overeten uit. Feit is dat op onze breedtegraden een set van 3-5 kg ​​extra per winter voor velen hoofdpijn is. Hier is een wetenschappelijke verklaring voor. Biologen zeggen dat koude lucht in de oudheid het lichaam een ​​signaal gaf om vet op te hopen, omdat vet een warmte-isolerende laag is van de externe omgeving. En zelfs nu, als we natuurlijke bontjassen lijken te hebben en high-tech isolatie voor jassen en zelfs centrale verwarming, werkt ons genetisch geheugen vroeg: als het eenmaal koud is, moeten we meer eten, wat betekent dat we moeten aankomen..

En in plaats van tegen de natuur te vechten, raden we je aan haar te misleiden. Hier zijn enkele geheimen voor diegenen die het meeste uit hun vetverbrandende trainingen binnenshuis in de winter willen halen..

* Eet vaker! Verdeel uw dagelijkse voeding niet in 4 porties, maar in 6 of zelfs 7. Zodat het lichaam geen tijd heeft om een ​​signaal te geven voor extra opname van calorieën – u eet al de hele tijd.
* Als je droomt van magere spieren, neem dan direct na de training (na 30 minuten) een kleine portie licht verteerbare eiwitten. Het kan vlees, gevogelte, vis of gewoon het wit van een gekookt ei zijn. Op dit moment is de zogenaamde “window of opportunity” open, wanneer u, nadat u het juiste voedsel heeft gekregen, uw lichaam helpt om vetmassa om te zetten in spiermassa..
* Als het uw doel is om af te vallen, mag de hoofdmaaltijd niet eerder plaatsvinden dan 1,5-2 uur na het sporten. Tijdens de eerste twee uur na het sporten is uw metabolisme veel hoger dan normaal. En als de opgewarmde spieren geen brandstof vinden, verbranden ze overtollig vet..
* Direct na de training, als je toch echt wilt eten, gun jezelf dan een klein fruit of groente met een groot zetmeelgehalte. Banaan, gekookte of gebakken aardappelen zullen je verzadigen en het lichaam afleiden van ideeën over thermische isolatie.

In het weekend, ’s avonds of doordeweekse ochtenden brengen veel mensen het liefst buiten door. Een skipark, een skibaan in het bos, een binnen- of buitenijsbaan, rodelen vanaf een glijbaan bij zonnig weer worden een uitstekend alternatief voor de gebruikelijke sportschool. Pas na zo’n fitnesstrip door de vorst is er een ongelooflijk verlangen om te eten! En om de een of andere reden trekt het aan het vet. Zelfs ernstige aanhangers van goede voeding en gewichtsverlies eten op de een of andere manier een boterham met spek of knoedels met mayonaise en grijpen dan hun hoofd.

Inderdaad, de actieve consumptie van calorieën in de kou wekt een dicht instinct in het lichaam op – “om dringend reserves te herstellen, anders zal ik bevriezen”. Gebruik bewezen regels om niet te lijden en te worstelen met het onverwachte verlangen om vet te eten.

* Je kunt een beetje vet eten, maar strikt VOORDAT je de kou ingaat. En niet alleen een vette slagroomtaart, maar het soort vet voedsel dat het meest bruikbaar is. Bijvoorbeeld, 30 g reuzel van onder de huid – het bevat enzymen die nuttig zijn voor onze maag. Eierdooiers zijn een opslagplaats van in vet oplosbare vitamines en fosfolipiden die de lever herstellen. Eindelijk, een vette vis zoals zalm, alleen niet gerookt, maar gegrild of gestoomd – de supergezonde omega 6-vetzuren zijn nodig voor zowel de hersenen als de bloedvaten.
* Vaak is de brute honger na een winterwandeling te wijten aan het feit dat je daarvoor niet genoeg complexe koolhydraten hebt gegeten. Houd er rekening mee dat in het koude seizoen het energieverbruik met dezelfde intensiteit verdrievoudigt! Dienovereenkomstig, als u hetzelfde uur in hetzelfde tempo gaat wandelen als in de zomer, kan uw portie pap of pasta een uur voor de training twee keer zo groot zijn..
* Als je langer dan een uur gaat wandelen of fietsen, neem dan een thermoskan met warme dranken mee. Het verwarmt je van binnenuit, zal het lichaam bedriegen en het hongergevoel “van de kou” overstemmen. Bij luchttemperaturen onder de -5 graden moet de drank ook zoet zijn. Zelfs als dit niet overeenkomt met de canons van gewichtsverlies, zal het je niet laten honger lijden en te veel eten als je naar huis terugkeert. De beste optie is thee met citroen en suiker (je kunt het vervangen door honing) of energotonic (droog gekocht en verdund met water). Natuurlijk moet de zoetheid matig zijn – 1-2 eetlepels suiker per liter thee. En je hoeft niet in liters te drinken, maar 200-300 ml (tot anderhalf glas) per uur in kleine slokjes. Het is niet jouw taak om dronken of vol te worden, maar om jezelf koud te houden.!
* Als je bij thuiskomst nog steeds “bedekt” bent met een pijnlijk verlangen naar vet of zoet voedsel, donkere chocolade of dadels eet, zorg er dan voor dat je het wegspoelt met ongezoete warme dranken (thee, mate, koffie). Bittere chocolade bevat voldoende vet, maar als je het langzaam eet, oplost in je mond bij het drinken, zul je er niet veel van eten. Dadels zwellen ook enorm op van vloeistof, zetten de maag aan het werk, terwijl koolhydraten snel in de bloedbaan komen. Zo zal het dierlijke instinct van wintervraatzucht worden misleid en zal de weg naar gewichtsverlies open blijven.!